Poznaliśmy zwycięzców konkursu „Tędy na prawo”

Nie są im obce przepisy ustawy zasadniczej, jak również te stanowiące o samorządzie. Tematy niełatwe, a jednak zainteresowanie Konkursem Wiedzy o Konstytucji i o Samorządzie Terytorialnym “Tędy na Prawo” było spore. Pomimo pandemii Fundacja Togatus Pro Bono przeprowadziła zdalne eliminacje i 19 grudnia poznaliśmy finalistów.

Do konkursu przystąpiło 89 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski. Do finału dostała się najlepsza dziesiątka:

Nikola Kaczyńska – Liceum nr I im. Mikołaja Kopernika w Opolu,
Damian Trębicki i Hubert Trzciński – II LO im. Św. Królowej Jadwigi w Siedlcach,
Aleksandra Górecka i Wiktoria Stradczuk – Zespół Szkół nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Mińsku Mazowieckim,
Gabriela Górska, Zofia Blachowicz, Julia Skoczylas, Matylda Górska, Natalia Bożek –  I Liceum Ogólnokształcącego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Garwolinie.

Najlepsi okazali się:

1. Ex aequo Damian Trębicki i Hubert Trzciński z II LO im. Św. Królowej Jadwigi w Siedlcach
  2. Ex aequo Gabriela Górska i Zofia Blachowicz z I Liceum Ogólnokształcącego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Garwolinie
  3. Aleksandra Górecka z Zespołu Szkół nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Mińsku Mazowieckim

Konkurs składał się z dwóch etapów, w pierwszym uczestnicy odpowiadali na 50 pytań testowych. Wygraną rozstrzygnęły pytania konkursowe. Uczniowie losowali zestawy liczące po 5 pytań. Cześć z nich była opisowa, inne wymagały krótkiej odpowiedzi.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom, zwycięzcom i nauczycielom, którzy przygotowywali uczniów do konkursu. Wcale niełatwego. Żeby dostać się do finału trzeba było poświęcić sporo czasu na naukę i mieć dużą wiedzę w wymaganym zakresie..

Oprócz gratulacji i dyplomów zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe: tablety, słuchawki bezprzewodowe, kubki termiczne i notesy. Nagrodą jest również możliwość odbycia miesięcznego stażu w wybranej kancelarii Grupy Prawnej Togatus: