Bezpłatna Pomoc Prawna

Fundacja Togatus Pro Bono udziela wsparcia prawnego dla osób i organizacji pozarządowych, które potrzebują pomocy prawnej a nie mają możliwości finansowych.

Ponadto w ramach ustawy o nieodpłatnej pomocy prawnej z dnia 5 sierpnia 2015r. (Dz. U. 2015 poz. 1255) prawnicy Fundacji udzielają bezpłatnych porad prawnych w punktach nieodpłatnej pomocy prawnej na terenie funkcjonowania Powiatów, z którymi Fundacja zawarła umowy.

Zapraszamy do zapoznania się z zasadami udzielania bezpłatnej pomocy prawnej umieszczonymi poniżej.  Znajdą tu Państwo odpowiedzi na większość nurtujących pytań, m.in:

1.Kto może skorzystać z bezpłatnych porad prawnych?

Uprawnionymi do uzyskania pomocy są wszystkie osoby, które nie są w stanie ponieść kosztów odpłatnej pomocy prawnej.

Osoba chcąca skorzystać z nieodpłatnej pomocy prawnej będzie musiała złożyć oświadczenie zawierające imię, nazwisko, adres, nr PESEL i oświadczenie, że nie jest w stanie ponieść kosztów odpłatnej pomocy prawnej.

WZÓR OŚWIADCZENIA

Ja, niżej podpisany(-na), (imię, nazwisko, adres) ……………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………….. ,

PESEL*………………………………… , oświadczam, że nie jestem w stanie ponieść kosztów odpłatnej pomocy prawnej.

……………………………………………………………

(data i podpis osoby uprawnionej)

*w przypadku braku numeru PESEL należy podać numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość

2.Co obejmuje bezpłatna pomoc prawna?

Bezpłatna pomoc prawna obejmuje:

✔️ poinformowanie o obowiązującym stanie prawnym oraz przysługujących osobie uprawnieniach lub spoczywających na niej obowiązkach, w tym w związku z toczącym się postępowaniem przygotowawczym, administracyjnym i sądowym lub sądowoadministracyjnym lub wskazanie osobie sposobu rozwiązania jej problemu prawnego;

✔️ sporządzenie projektu pisma;

✔️ nieodpłatną mediację;

✔️ sporządzenie projektu pisma o zwolnienie od kosztów sądowych lub ustanowienia pełnomocnika z urzędu w postępowaniu sądowym lub ustanowienie adwokata, radcy prawnego, doradcy podatkowego lub rzecznika patentowego w postępowaniu sądowoadministracyjnym oraz poinformowanie o kosztach postepowania i ryzyku finansowym związanym ze skierowaniem strony na drogę sądową.

Nieodpłatna pomoc prawna nie obejmuje spraw związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, z wyjątkiem przygotowania do rozpoczęcia tej działalności.

Osoby uprawnione będą mogły również skorzystać z mediacji, czyli pozasądowego sposobu doprowadzenia do porozumienia między stronami sporu. Mediacja obejmuje:

✔️poinformowanie osoby uprawnionej o możliwościach skorzystania z polubownych metod rozwiązywania sporów, w szczególności mediacji oraz korzyściach z tego wynikających;

✔️przygotowanie projektu umowy o mediację lub wniosku o przeprowadzenie mediacji;

✔️przygotowanie projektu wniosku o przeprowadzenie postępowania mediacyjnego w sprawie karnej;

✔️przeprowadzenie mediacji;

✔️udzielenie pomocy w sporządzeniu do sądu wniosku o zatwierdzenie ugody zawartej przed mediatorem.

3.Jakiego zakresu prawa dotyczyć będzie bezpłatna pomoc prawna?

Uprawnieni będą mogli uzyskać informacje w zakresie:

✔️prawa pracy,

✔️przygotowania do rozpoczęcia działalności gospodarczej,

✔️prawa cywilnego,

✔️spraw karnych,

✔️spraw administracyjnych,

✔️ubezpieczenia społecznego,

✔️spraw rodzinnych,

✔️prawa podatkowego z wyłączeniem spraw podatkowych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej.

Bezpłatna pomoc prawna NIE obejmuje spraw:

✔️związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, z wyjątkiem przygotowania do rozpoczęcia tej działalności.

4.Gdzie muszę się zgłosić, aby otrzymać bezpłatną poradę prawną?

Bezpłatna porada prawna jest udzielana w czasie dyżurów w punkcie nieodpłatnej pomocy prawnej zlokalizowanym w:

Powiecie Płońskim,

Miasto Olsztyn,                  Powiecie Augustowskim,           Powiecie Bartoszyckim,

Powiecie Nidzickim,          Powiecie Ostrowskim,                Powiecie Wołowskim,

Powiecie Sierpeckim,         Powiecie Wałeckim,                   Powiecie Skierniewickim,

Powiecie Ostrowieckim,    Powiecie Drawskim,                   Miasto Łódź,

Powiecie Żyrardowskim,   Powiecie Garwolińskim,            Powiecie Zamojskim,

Powiecie Zawierciańskim,  Powiecie Giżyckim,                   Powiecie Bieszczadzkim,

Powiecie Pilskim,                 Powiecie Krapkowickim,          Powiecie Choszczeńskim,

Powiecie Głubczyckim,       Miasto Piotrków Trybunalski, Powiecie Czarnkowskim,

Powiecie Strzeleckim,         Powiecie Szydłowieckim,          Miasto Jastrzębie-Zdrój,

Powiecie Siedleckim,          Powiecie Ostrowieckim,            Powiecie Jędrzejowskim,

Powiecie Ostrołęckim,        Miasto Siedlce,                           Powiecie Kamieńskim,

Powiecie Żuromińskim,     Powiecie Nidzickim,                  Powiecie Kościańskim,

Powiecie Sejneńskim,        Powiecie Augustowskim,           Powiecie Łobeskim,

Powiecie Świdwińskim,     Powiecie Staszowskim,

5.Co powinienem zabrać na bezpłatną poradę prawną?

Na dyżur prawnika należy ze sobą wziąć wszystkie dokumenty w oryginale lub kopii ważne dla sprawy, z którą się przychodzi.  Jest to bardzo ważne do udzielenia rzetelnej porady prawnej przez prawnika. Prawnik nie może zabrać żadnych dokumentów w sprawie.

6.Jak przygotować się do spotkania z prawnikiem?

Przed spotkaniem z prawnikiem warto wypisać sobie wszystkie szczegóły sprawy, z którą się przychodzi. Będzie to pomocne w czasie opisywania problemu prawnikowi. Najlepiej zawczasu przygotuj sobie listę pytań do prawnika, aby usprawnić przebieg spotkania. Prosimy o podanie prawnikowi wszystkich szczegółów sprawy prawnej, nawet jeśli mogłyby one być krępujące. Prawnik jest po to, aby pomóc, a nie aby oceniać. Rozumie sytuację i postara się zrobić wszystko, aby udzielić pomocy. Prosimy odpowiadać mu konkretnie i zgodnie z prawdą. Prosimy o jasne sformułowanie tego, czego oczekują Państwo od naszego prawnika.

7.Czy muszę długo czekać na bezpłatną poradę prawną?

Nie, bezpłatne porady prawne są udzielane na bieżąco w godzinach dyżurowania prawnika.

8.Z czego są finansowane darmowe bezpłatne porady prawne?

Nasza pomoc jest finansowana z budżetu Państwa w ramach realizacji zadań wynikających z Ustawy o nieodpłatnej pomocy prawnej oraz edukacji prawnej z dnia 5 sierpnia 2015r. (Dz. U. 2015 poz. 1255). Bezpłatna pomoc prawna jest zadaniem z zakresu administracji rządowej, zleconym powiatom na mocy w/w ustawy.

Zapraszamy do współpracy😊