Co nowego na Punktach Nieodpłatnej Pomocy Prawnej?

W drugim miesiącu funkcjonowania punktów nieodpłatnej pomocy prawnej na terenie całego kraju, adwokaci i radcowie prawni, prowadzący doradztwo z ramienia Fundacji, udzielili łącznie 1055 porad prawnych.

Patrząc przez pryzmat danych statystycznych z dwóch następujących po sobie miesięcy, dość łatwo można zaobserować tendencję wzrostową liczby osób, które skorzystały z pomocy fundacyjnych prawników. Należy w tym miejscu podkreślić działania promocyjne podejmowane przez Fundację, w celu jak najlepszej optymalizacji i dotarcia do jak największej liczby osób, którym przysługuje nieodpłatna pomoc prawna. Zauważalna jest bowiem w społeczeństwie nieznajomość zakresu podmiotowego i przedmiotowego Ustawy o nieodpłatnej pomocy prawnej oraz edukacji prawnej. Dość często nasi prawnicy mieli do czynienia z sytuacją, gdy osoba decydująca się na skorzystanie z pomocy prawnej nie miała wiedzy na temat regulacji ustawowej i kręgu podmiotów, którym taka pomoc przysługuje. Wiązało się to z pojawianiem w punktach pomocy prawnej osób nieuprawnionych, którym nie było możliwe udzielenie pomocy prawnej.

W miesiącu lutym Fundacja kontynuowała realizację projektu dotyczącego konwersacji i prelekcji edukacyjnych z zakresu podstawowej wiedzy prawnej dla uczniów szkół średnich. Tematyka naruszenia dóbr osobistych w Internecie została omówiona w powiecie augustowskim, brodnickim, drawskim, iławskim, krapkowickim, krotoszyńskim, płońskim, siemiatyckim, sulęcińskim oraz w mieście Piotrków Trybunalski.

Prawnicy udzielający porad z ramienia Fundacji musieli się zmagać nie tylko z problemami natury prawnej. Jeden z punktów obsługiwanych przez Fundację został opanowany przez stado wron, które nie chciały wywiesić białej flagi i dość skutecznie uniemożliwiały pracę dedykowanego radcy prawnego. Wspólnymi siłami Fundacji i Powiatu udało się zneutralizować tego nietypowego „wroga” i przywrócić normalne funkcjonowanie punktu porad prawnych.